Zihninizi Güçlendirme Teknikleri

1- Hafızanızı Sürekli Test Edin!

Hafızanız ne kadar kuvvetli öncelikle bunu test etmelisiniz. Örneğin, alışveriş listenizde neler vardı hatırladıklarınızı ayrı bir kağıda yazmakla başlayabilirsiniz. Bu sayede hafızanızda tutabildiklerinizi göreceksiniz. Buna benzer pek çok örneği de kendinize uyarlayabilirsiniz.
İş yerinde ya da telefonunuzda yer alan hatırlatmalar ile yaptığınız işleri yapay zekaya sahip cihazlara bırakmak yerine sorumluluk alın ve hafızanızı çeşitli testlerle ölçün.

2- Bir Enstrüman Çalmayı Öğrenin!

Her gün yeni bilgiler edinin, öğrenmeyi sevin. Bir müzik aleti çalmayı deneyimleyin.
Yapılan araştırmalar, yeni ve karmaşık bir şeye uzun süre kafa yormanız, yaşlanan beyin işlevini dinç tuttuğunu belirtmektedir. Hatta dans gibi fiziki kabiliyet gerektiren yeni bir ilgi alanına yönelmeniz ve belirlenen koreografiyi tekrar etmeniz, beyin sağlığı için önemli görülür.
Ayrıca kaç yaşında olursanız olun, hiçbir şey için geç olmadığını da aklınızdan çıkarmayın.

3-Zihninizden işlemler yapın!

Bilgisayar, telefon ya da kalem kağıt yardımı olmadan zihninizden matematiksel problemler çözün. Bunu aynı anda yürüyerek veya koşarak yapmanız da durumu daha etkili hale getirecektir.

4- İlgi Alanınıza Göre Kurslara Katılın!

Örneğin; aşçılık kursunda bir yemeğin nasıl pişirileceğinin öğrenilmesi, hafızayı güçlendirme açısından iyi bir egzersiz olacaktır. Ayrıca bu kurstan edineceğiniz kazanımı günlük rutininizde günde en az bir defa tekrar etmeniz odağınızı açık tutmanızı sağlayacaktır.
Yemek pişirme esnasında, çeşitli duyuları kullanırız. Koku, dokunma, görme ve tatma gibi duyular beynin farklı bölümlerini harekete geçireceği için beyin sağlığımız için katkıda bulunur.

5- Yeni Bir Dil Öğrenin!

Bir dili öğrenmeye çalışırken dinleme ve işitme beyni uyaracağı için algınızı açar.
Ve yeni zengin bir kelime hazinesine sahip olmak, beynin bilişsel gerileme riskinin azalmasına neden olur. Birden fazla dil bilenlerin Alzheimer olma riski de iki ya da üç dil bilmeyenlere oranla daha az olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar vardır.

6- Yabancı Bir Şarkı Öğrenin!


Yeni ve yabancı bir parçayı öğrenmeniz size ritmiyle beraber öğrenme fırsatı sunar ve yabancı kelimeleri daha dikkatli telaffuz etmeye çalışacağınız için bu da dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmış olacaktır.

7- Gezdiğiniz Yerlerin Görselini Çizin!

İlk kez gittiğiniz bir yerden döndükten sonra, gezdiğiniz yerler için bir harita, kroki veya görsel taslak çıkarın. Gittiğiniz her yeni yer için bu alıştırmayı tekrarlamanız görsel hafızanızı kuvvetlendirirken, unutmamanızı da sağlayacaktır.

8- Yeni Lezzetlere Açık Olun!

Yemek yerken, yediğiniz lezzetlerin içindeki farklı baharatlar ya da yanında sunulan farklı soslar tat ve koku hafızanızı güçlendirmeye yarayacaktır.

9- Yeteneklerinize Yetenek Katın!

Resim yapma, fotoğraf çekme, yazı yazma, örgü örme gibi el-göz koordinasyonunu sağlayan ince motor becerileri içeren yeni hobiler edinin.

10- Bir Spora İlgi Duyun!

Golf, tenis ya da yoga gibi fiziğinizi kullanmak dışında zihninizi de kullandığınız spor türlerini öğrenerek egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede beyin jimnastiği de yapmış olacaksınız.

11- Sosyalleşin!

İnsanlarla sosyalleşmeniz, yeni bilgi akışı oluşturacağı için daha fazla düşünceye maruz kalacaksınız. Böylece düşünsel becerilerinizi geliştirmenize katkıda bulunacaksınız.

12-Eve Her Zaman Gittiğiniz Yoldan Gitmeyin!

Her gün ezbere bir yoldan gitmek yerine ezber bozarak bilmediğiniz bir yoldan evinize gitmeyi deneyip yeni keşifler yapabilirsiniz.

13- Kutu Oyunları Oynayın!

Kutu oyunları; kendini ifade etme ya da stratejik hamlelere dayalı olduğu için, direkt olarak düşünce ve hafıza gücüne dayalıdır.

14- Uykunuzu İyi Alın!

Yorgun bir vücudun çok yürüyemeyeceği gibi, yorgun bir beynin de çok sağlıklı düşünememesi normaldir. Sağlıklı bir zihin, sağlıklı ve uykusunu alabilmiş bir vücutta bulunur.

15- Yüksek Sesli Kitap Okuyun!

Yüksek sesli okuma yapmak, okuduktan sonra işittiğimiz için kalıcı hafızaya daha hızlı yerleşir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir