Ramazan ayında ciddi ölçüde değişen beslenme düzenimiz ile sağlıklı beslenme konusunun önemi artıyor. Günde 3 olan beslenme sayımız sahur ile iftar’a dönüşüyor. Ramazan’da beslenme ve sağlık konusunda gerekli özeni göstermediğimizde, mide sorunları, baş ağrısı, uykusuzluk, böbrek ağrısı gibi şikayetlerle karşılaşabilirsiniz. Oruç ve beslenme konusunda tüm önerileri dikkate almak gerekir.
Sahurda Hangi Besinler Tüketilmeli?
- Çiğ Badem: Besin lifi bakımından yararlı olan badem uzun süre tok kalmayı sağlıyor.
- Elma: Sahurda tatlı bir şeyler yemek isterseniz elma içindeki pektin ile lifli yapısı sayesinde tok tutuyor.
- Yumurta: Gün içinde çabuk acıkanlardansanız, haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz.
- Peynir: Protein içeriği sayesinde sahurda tok tutan yiyecekler arasındadır.
- Avokado: İçerisinde vitaminler, potasyum, folat, magnezyum bulunan avokado ayrıca sağlıklı yağlar açısından zengindir; yüksek lifli olması sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlar.
- Tarçın: Kan şekerini dengeleyen, şeker yeme ihtiyacını karşılayan, ağız kokusuna da engel olan tarçını sahurda tüketebilirsiniz.
- Süt ürünleri: Protein kaynağı olan süt ürünlerinin içerisinde aynı zamanda bolca vitamin de bulunur.
- Yeşil yapraklı sebzeler: Demir, kalsiyum ve vitaminler açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda antioksidan özelliğine sahiptir ve kan şekerini dengeler. Bu sayede uzun süre tokluk hissi sağlar.
- Kuruyemiş: Badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler; potasyum, lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Kuruyemişler yüksek kalorili oldukları için porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir.
- Yulaf ezmesi: Yüksek lif içeriğiyle tokluk hissi sağlayan yulaf ezmesi ayrıca potasyum, folik asit ve magnezyum açısından da zengin bir besindir.
- Kuru baklagiller: Protein bakımından zengin olan kuru baklagiller, et ve et ürünlerinin yerine tercih edilebilir. Ayrıca lif oranları yüksek olduğu için kabızlık gibi sindirim problemlerine de yardımcı olabilirler.
Sahurda Hangi Besinler Tüketilmemeli?
- Tüm hamur işleri (pişi, açma, poğaça, kek, börek vs.)
- Kızartmalar, kızarmış yiyecekler
- Yağlı yiyecekler
- Tuzlu, acılı ve baharatlı yiyecekler
- Bal, Reçel, Çikolata
- Patates