Emek ve Dayanışma Günü

Emeğin bayramı olarak ifade edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü; haksızlıklarla mücadele, ve birlik olma gibi amaçlarla anılmaktadır.


Emek ve Dayanışma Günü’nün ortaya çıkışına gelin birlikte bakalım: 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne bölgesinde inşaat ve taş işçileri günde 8 saatlik çalışma saatini elde etmek adına Melbourne Üniversitesi’nden başlayıp Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş düzenlemişlerdir. Bu yürüyüş ilk olma özelliğine sahiptir. Ardından 1886 yılında Chicago’da 8 saatlik çalışma talebi ile yaklaşık yarım milyon kişinin katıldığı bir iş bırakma eylemi yapıldı.

Türkiye’de 27 Nisan 2009 yılında yapılan düzenleme ile birlikte bu özel gün resmi gazetede yürürlüğe girerek resmi tatil ilan edilmiştir. Hem kutlamaların yapıldığı hem de çalışanların talep ve sorunlarının iletildiği gündür. 1 Mayıs İşçi Bayramı üzerine pek çok kitap yazılmış, şarkılar bestelenmiş ve filmler çekilmiştir.

Uluslararası emek ve işçi hareketine dikkat çekmek için kutlanan 1 Mayıs, dünya genelinde kutlanmaktadır. Bu önemli günü kutlayan ülkeleri sayacak olursak; Kuzey Kore, Çin, Bolivya, Nepal, Venezuela, Küba, Laos, Vietnam, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Vatikan, Avusturya, Slovenya, Sırbistan, Peru, Paraguay, Yemen, Tayvan, Güney Kore, Kongo Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kırgızistan, Cezayir, Mozambik gibi ülkeler yer alır. Bu gibi ülkelerde bayram; işçi, emek ya da 1 Mayıs bayramı gibi farklı isimlerle anılır.

Alın teriyle ya da akıl gücüyle çalışan durmadan üreten, hayatını ortaya koyarak çalışan, hayallerine giden yolda yürüyen her emekçinin günü kutlu olsun. İşçinin iş kazası yaşamayacağı, çalışanın sosyal ve yan haklarının korunduğu ve çalışanın gerçek haklarını gerçekten yaşayacağı bir 1 Mayıs olmasını dilerim.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir