İnsanlara sade yaşamı ve elindekiyle yetinmeyi öğreten yeni yaşam trendimize ‘’minimalistik yaşam’’ diyoruz. Bu düşünce tarzında amaç; zaman, para ve emekten tasarruf.
Bunu herkesin benimsemesi bence uzun bir süreç, çünkü gösteriş merakı olan insanlar bunu gereksiz bile bulabilir. Herkesin de benimsemesine gerek yok tabii, fakat benimsemeyi başarsak hiç fena olmaz. Bu yolun sonu özgürlük ve mutluluk diye düşünüyorum.
Kişi, şartlarını zorlamadan, çağa ayak uydurma adı altında bir şeyi herkes yapıyor diye yapmayacak. Bu sayede bireyler ihtiyaçları doğrultusunda yaşamını daha sağlıklı sürdürebilecek.
Kapsül bir hayat neyimize yetmiyor acaba? İhtiyacımız olan her şey net bir çizgi ile belli aslında. Tabii, biz isteklerimizi ihtiyaç olarak görmediğimiz sürece…
Eğer neye ihtiyacın var bilmiyorsan, ya da hepsi ihtiyaç gibi geliyorsa her şeyi kolilemeyi deneyin. Gereksinim halinde ortaya çıkartırsınız. Ve uzun bir süre hiç çıkartmadığın eşyalara bir bak, bakmasan unutacağın eşyalar ise unutacağını hayatında tutma.
Alışveriş yaparken verdiğin parayı ne kadar sürede kazandığına odaklan bir tişört için iki gün çalışmaya değer mi diye düşünün. Minimalizm, sadece eşyalarımızı azaltmak demek de değil.
Az insan çok huzur demenin tam yeri; çünkü bu da zamanınızı doğru kullanmakla ilgili.
Sürekli azaltıyoruz ama ya elimizde olanlar; bunları atacak mıyız?
Tabii ki hayır. Fazla gördüğünüz kitapları, dergileri kurumlara ya da kişilere armağan edip yararlı bir şekilde başkalarında eksik olanı tamamlamak ile fazla olanı azaltmak değerli olacaktır.
Giymek istemediğimiz giysilerimizin yeri sokaklarda ki ihtiyaç sahiplerinin uğradığı giyim kutuları olabilir. Eğer bunu yapmak istemezseniz, ikinci el kıyafet satan uygulamalarda satabilirsiniz. Evde ki elektronik eşyalarınızda tasarruf sağlamak eviniz yani cebiniz ve dünyanız için oldukça önemlidir. Tasarrufu neleri azaltarak yapabiliriz, sıralayalım: Klimanın derecesini düşürmek, kurutma makinesi yerine güneşten yararlanmak, ısı yalıtımı yapmak, az yakıt tüketen bir araç kullanmak ve bu aracı kısa mesafeler için kullanmayıp bisiklet kullanmak ya da yürümek, Su tüketimini azaltmak, sürekli dışardan yemek yerine birkaç malzeme ile evde yemek yapın, ışığa ihtiyacınız olmadığı bir anda ışığı kapalı tutun, ihtiyacınızdan fazla yiyecek içecek alışverişi yapıp israf yapmayın, maaşınızın yarısını kenara koyun yarım maaş almış gibi harcama yapın, kartlarınızda eksi bakiyeye düşmeyin, internet harcamalarınızı sınırlayın, dijital medyada ki aboneliklerinizi iptal edin, cep telefon tarifenizde bir alt paketi kullanın…
Gün bugün; bugünü kurtarmakla başlayın ve yarın da bunun için uğraşın.
Zaman ve enerjiniz varken boşa harcamayın.
Az aslında çoktur ve önemsizleri azaltıp, önemlilere yer açar.
Eşyalar ile mutlu olmayın, insan fani iken hiçbir eşya baki değildir!