Çocuğun hayatı öğrendiği ilk alan, oyun alanıdır diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum.
Çocuk oyunda neler neler öğrenmiyor ki? Hayata dair ne öğreniyor mu diyorsunuz yoksa?
Sizi fazla meraklandırmadan gelin cevaplayalım istiyorum…
Fikirlerini özgürce ortaya koyup hayal kurduğu, düşünce gelişimine katkıda bulunduğu, sorun çözme becerisini geliştirdiği, empati becerisini pekiştirdiği ve farklı bakış açıları ile karşılaştığı o ilk fırsatları aynı zamanda hayat yolunda attığı ilk adımlarıdır.
Günün her vaktinde kurduğu o hayallerin bir gün gerçek olacak olması da oyunlarını gerçek kılıyor. Oyunun duygusal gelişimlerine olan faydaları arasında, sosyal hayatta ki rollerini de deneyimlemiş olmaları gösterilebilir. Şimdi de oyunlarda çocuklar bize neyi anlatmak ister bunları örneklerle ele alalım;
Canı sıkılan bir çocuğun oyun oynaması, çocuklara stresle başa çıkma yöntemini öğretmez mi?
Oyunlarında iş birliği, anlaşma ve pazarlık yapan bir çocuğun zekasını ticari yönde kullanacağını anlatmaz mı?
Oyun arkadaşları ne yaparsa yapsın sabırla bekleyen, dinleyen bir çocuğun sosyal ilişkilerinde ve hayatta sabırlı bir birey olacağını buna yönelik bir meslek seçebileceğinin işaretini vermez mi?
Oyun arkadaşlarına, oyunlarında önderlik eden bir çocuğun; liderlik vasfını taşıyan meslek gruplarına yönelmesinin ona katkısı olacağını görmezden mi geleceğiz?
Oyunlarında gösterdiği el becerisi, onun üretmeyi seven yetenekli biri olduğunu göstermez mi?
Oyunlarında sürdürdüğü konsantrasyonu, gelecekte konsantrasyon gerektiren işlerde başarılı olabileceğinin kanıtı değil midir?
Oyunlarında duyduğu hiçbir kelimeyi unutmaması, kelime haznesinin kuvvetini ortaya koymaz mı?
*Çocuğunuzu gözlemleyebileceğiniz yer oyunlardır. Çünkü orada olmak istediği kişiliğini ortaya koyar. Yarınlarını bugününe taşır.