Hızlı Ve Sağlıklı Kilo Vermek

Bildiğiniz üzere fazla kilolar sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor ve pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Vücut kitle endeksinize uygun kiloya ulaşmak için sporun yanında diyet yapmanız gerekmektedir. Diyetinizi yaparken bir gün dikkat edip diğer gün bir günden bir şey olmaz bugün istediklerimi istediğim kadar yerim derseniz bir gün önce dikkat etmenizin hiçbir önemi kalmaz.

Diyetleriniz sizin aç kalmanızı sağlayacak listeler değil sağlıklı ve gerektiği kadar beslenmeniz için oluşturulan listelerdir. Elbette her bireyin vücudunda olan yağ ve kas oranı farklıdır. Öncelikle sağlık açısından kilo vermenize engel teşkil edecek hastalıklarınızın olmadığından emin olduktan sonra diyetisyen desteği alarak işe koyulmanız gerekmektedir.


Diyetisyene gittim fakat olumlu bir sonuç alamadım diyorsanız, başka bir diyetisyen ya da diyet programı desteği alabilirsiniz. Eğer ki kendiniz beslenme programı oluşturmak istiyorsanız sizler için deneyebileceğiniz ve fayda göreceğinizi düşündüğüm birkaç diyet program önerim olacak.

Kan Grubunuza Göre Diyet

0 Grubu

Kan grubu 0 olanlar için kilo alımındaki en büyük unsur, buğday tohumu ve tam buğday ürünlerinde bulunan glütendir. Bu kan grubunda olan kişilerin bol bol deniz ürünleri, iyotlu tuz, karaciğer, kırmızı et, ıspanak ve brokoli ile beslenmeleri önerilmektedir. Uzak durmaları gerekenler ise; süt ürünleri, yumurta, lahana ve karnabahardır.

A Grubu

Kan grubu A olanlar için kırmızı et tüketimlerinin sonucunda ağırlık hissederler, vejeteryan beslenmeleri önerilir. Süt ve süt ürünlerini sindirmeleri de zor olur. Kan grubu A olanlar için, balkabağı, havuç ve ıspanak yararlı besinler arasında gösterilir. Aynı zamanda düzenli olarak kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, ceviz gibi kabuklu yemişler beslenme düzenlerine olumlu katkıda bulunur.

B Grubu

B grubundakiler için mısır, nohut, karabuğday, mercimek, fıstık ve susam, kilo aldıran besinlerdir. Bu yiyecekler, kişilerde yorgunluk, vücudun su tutması ve kan şekerinde düşüklük gibi sorunlar yaratabilir. B kan grubuna sahip kişiler kolay kilo verirler. Bu grubuna dahil olanlar tavuk etinden uzak durup koyun ve kuzu eti yemelidirler. Derin denizlerde yaşayan balıklar da B grubu için yararlıdır. Uzak durulması gerekenler; ıstakoz, karides, kalamar ve midyedir. Kan grupları arasında süt ve süt ürünlerinden yarar sağlayan tek grup B’dir.
Beslenme düzenlerinden domatesin çıkarılması gerekir.

AB Grubu

AB grubundakilere domates önerilir. Et ve yumurta yemekten kaçınılmalıdır.
Et yerken de yanında muhakkak sebze olmalıdır. Deniz ürünlerinin çoğunu, süt ürünlerinin hepsini ve birçok taze sebzeyi tüketebilirler. Fasulye ve baklagiller AB grubunun sindirim sistemine olumsuz bir etki yapar. Örneğin mercimeğin, AB grubu için kanser önleyici etkisi olduğu düşünülür.

Yoğurt Diyeti

– 1. Gün: 4 adet Pişmiş patates ve 6 kaşık sade yoğurt

– 2. Gün: 100 gram haşlanmış tavuk eti ve 4 bardak yoğurt

– 3. Gün: 100 gram dana eti ve 6 bardak yoğurt

– 4. Gün: 120 gram balık, kaşık karışık salata ve 4 bardak yoğurt

– 5. Gün: 1 havuç, 1 salatalık, 3 kayısı ve 5 bardak yoğurt

– 6. Gün: 6 bardak yoğurt, 2 kayısı ve 1 armut

– 7. Gün: Maden suyu, yoğurt, havuç, salatalık, 1 haşlanmış patates

Yumurta Diyeti

Kas ve kemik gelişimi için yararlı olan yumurta tokluk hissi vererek kilo vermeyi de hızlandırır.

– 1. Gün: 2 Haşlanmış yumurta, 1 haşlanmış patates, bir kase yoğurt, 100 gr haşlanmış tavuk

– 2. Gün: 3 Haşlanmış yumurta, ızgara balık, 1 bardak portakal suyu

– 3. Gün: 3 Haşlanmış yumurta, 150 gram kırmızı et, 1 greyfurt

– 4. Gün: 3 Haşlanmış yumurta, 150 gram haşlanmış tavuk

– 5. Gün: 4 Haşlanmış yumurta 1 bardak portakal suyu, buğulama balık

– 6. Gün: 2 kase yoğurt, 1 greyfurt, 3 haşlanmış yumurta

– 7. Gün: Haşlanmış kırmızı et, 2 haşlanmış yumurta, 1 bardak greyfurt suyu

İsveç Diyeti

– 1. Gün: 2 kase yoğurt, 2 Haşlanmış yumurta, küçük 1 dilim peynir, 100 gram kırmızı et

– 2. Gün: 2 Haşlanmış yumurta, 2 bardak limonlu su, 5 adet zeytin, 100 gram buğulama balık

– 3. Gün: Küçük 1 dilim peynir, bir kase bol yeşillik, 150 gram balık

– 4. Gün: 2 Haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir, 4 adet zeytin, 1 fincan yeşil çay, 2 salatalık

– 5. Gün: 1 Haşlanmış yumurta, 4 adet zeytin, 2 domates, 2 salatalık, 100 gram haşlama tavuk

– 6. Gün: 1 Haşlanmış Yumurta, 1 dilim peynir, 1 kase salata, 2 adet köfte, 1 bardak limonlu su

Dukan Diyeti

Dukan Diyeti, 4 ana gruba ayrılan çok proteinli ve az karbonhidratlı bir diyet listesidir. Fransız beslenme uzmanı Dr. Dukan, ismini verdiği bu diyeti et hariç olmak üzere her şeyi yemekten vazgeçerek kilo vermek isteyen obez bir danışmanından esinlenerek kaleme almıştır.

  • Atak evresi (ilk hafta): Diyete, yağsız protein ve güne 1.5 yemek kaşığı yulaf yiyerek başlanır. Kısa sürede sonuç alınan aşamadır.
  • Seyir evresi (ilk yıl): Gün boyu yağsız proteinler, günde 2 yemek kaşığı yulaf ve nişasta bulunmayan sebzeler yiyerek devam edilir. Bu aşama ağırlık kaybının yaşandığı aşamadır.
  • Güçlendirme evresi: Sınırsız yağsız protein ve sebzeler, bazı karbonhidratlar ve yağları haftada bir gün olacak şekilde ve günde 3 yemek kaşığı yulaf kepeği yenilen, diyete devam süresi değişkenlik gösterebilen bir aşamadır.
  • Koruma evresi: Temel kurallara uyulur, yulaf kepeği günde 4 yemek kaşığına çıkartılabilir.

Aralıklı Oruç Yöntemi

Son yıllara damgasını vuran beslenme konularından biri de aralıklı oruç yöntemidir. Bu yöntemin sağlıklı ve uzun yaşamanın anahtarlarından biri olduğunu gösteriyor.

  • Kalori Kısıtlamalı Yaşam Tarzı: Günde 1500-1750 kalori almayı sürekli bir yaşam tarzı haline getirmeyi prensip edinmek. Bu sürekli uygulanabilir bir yöntem değildir. Kas kitlesinde azalma, halsizlik gibi bazı yan etkileri olabilir.
  • Günaşırı Oruç: Bir gün normal beslenmeyi takiben, diğer gün tek öğünde 500 kalori ile kısıtlanmış oruç yöntemi. Etkili ama sürekliliği zor bir yöntem.
  • 5:2 Diyeti: Bu yöntem gün aşırı oruç yönteminin hafifletilmiş şeklidir. Burada haftanın sadece 2 günü 500 kalorilik bir oruç uygulanmaktadır.
  • 8 Saat Diyeti: Bu diyette günün tüm beslenmesi 8 saatlik bir zaman aralığında yapılıyor ve geri kalan 16 saat içinde hiçbir şey yenilmiyor, su ve şekersiz çay dışında hiçbir şey içilmiyor. Bu yöntemin uygulanması kolay. Örneğin akşam saat 7’de yenilen yemekten sonra 16 saat hiçbir şey yenilmiyor ki, bu sürenin büyük bir kısmı uykuda geçiyor.

Aralıklı Oruç Yönteminin Faydaları

  • Yağ yakımı artırır. Vücudun glikojen depolarını metabolize etmesi için 6-8 saat gerekir ve vücut ancak bundan sonra yağ yakmaya başlar. 16 saat süre aç kalınması yağ yakımını hızlandırır.
  • Fazlasının tip-2 diyabet, insülin direnci, karaciğer yağlanması, enflamasyon gibi zararlı etkileri olan insülin seviyesini düşürür.
  • Yaşlanmayı hızlandıran, kalp-damar hastalıklarının oluşumunda etkisi olan IGF I hormonunun yapımını (insüline benzer büyüme hormonu) azaltır.
  • Kalp-damar hastalıklarından, kansere birçok hastalığa neden olan enflamasyonu (yangı) durdurur.
  • Gençlik genlerin uyarılmasını sağlar.
  • Beyin sağlığını koruyup, zihinsel fonksiyonları harekete geçirir.
  • 30’lu yaşlardan itibaren azalan HGH seviyelerini (büyüme hormonu) artırır.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir