Güneş Yanığı Nasıl Geçer

Parıl parıl parlayan ve yüzünüze bir tebessüm yerleştiren güneşin enerjisine hayran olmamak elbette mümkün değil. Fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğini de değiştirmez. Bu gerçeğin sonucunda da güneş yanığı oluşumuna yol açmış olursunuz. Peki acı veren ve cildinizin hoş olmayan bir görüntüye maruz kalmasına neden olan güneş yanığı nasıl geçer?

Yeterli miktarda kullanmadığınız ya da koruyuculuğu düşük güneş kremlerinizi kullandıktan bir süre sonra güneşe maruz kaldığınızda oluşan güneş yanıkları; hafif, orta ve ciddi seviyede kendini göstermektedir. Hafif güneş yanıkları, kızarıklık ve ağrının beraberinde cildin soyulması ile sonuçlanır. 

Orta seviye güneş yanıkları, genellikle hafif güneş yanıklarına göre daha ağrılıdır ve cilt yüzeyinde hassasiyet yaratır. Ciddi güneş yanıkları ise şiddetli ağrı ve cilt yüzeyinde su kabarcıklarının oluştuğu ödemli bir durum ile karşınıza çıkar. Bu gibi ileri derece güneş yanıklarında doktora başvurmanız bile gerekebilir. Siz de güneş yanığından muzdaripseniz; cilt dokunuzda bozulmalar meydana geldiyse ve ağrılı bir süreç yaşıyorsanız tam size göre iyileştirici etkisi yüksek önerilerimi incelemenizde fayda var.

  • Soğuk Kompres Uygulaması

Evet yanan cildinize soğuk kompres yapmanız lazım fakat buz küplerini cildinize direkt olarak uygulamak yerine ince bir bez ya da havlunun içine sarıp bu şekilde cilt yüzeyine soğuk kompres uygulaması daha mantıklı bir adım olacaktır. Diğer yandan ıslak havlu ile de yanık bölgeye ağrınız kesilinceye kadar sürmenizin serinletici etkisi olacaktır.

  • Aloe Vera Uygulaması

Aloe vera bitkisinin, antienflamatuar özellik gösteren yapısı ile yanık bölgenin hızla iyileşmesini sağlamaktadır. Bu yüzden güneş yanığı durumunda aloe vera içerikli nemlendirici kremler ya da duş jelleri kullanmanızı öneririm. Hatta eğer evinizde aloe vera bitkisi bulunuyorsa direkt bitkinin kendi özünü jel olarak kullanmanız daha iyi olacaktır. Bunun için bitkinin birini koparıp uzunlamasına kestikten sonra içindeki jeli bir kaşık ile çıkarmanız yeterli olacaktır.

  • Elma Sirkesi Uygulaması

Elma sirkesinin iltihap giderici özelliğinden dolayı bölgedeki hassasiyeti ya da su toplamış bölgeyi bir bakıma kontrol eder. Elma sirkesini bir pamuğa birkaç damla damlattıktan sonra cildinize uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sprey aparatı olan bir şişe içerisine doldurduğunuz elma sirkesini yanık bölgeye doğrudan sıkarak da tedavi edebilirsiniz. Bu uygulama öncesi cilt hassasiyetinizi ölçmek amacıyla öncelikle cildinizin küçük bir bölümünde uygulama yapmanızı ve bir süre beklemenizi öneririm.

  • Bol Su Tüketimi

Güneş yanığınız, vücudunuzun sıvı kaybı yaşamasına sebebiyet vererek nemini kaybetmesine yol açtığı için; tükettiğiniz su miktarına 1 / 1.5 litre daha eklemeniz gerekmektedir. Bu sayede vücudun tekrar normal su seviyesine ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Kızaran Ve Kabaran Yüzeye Dokunmamak

Cildinizin pul pul bir görünüme neden olan güneş yanığının kısa sürede iyileşmesi için yanan bölgeye dokunmamalısınız. Aksi durumda cilt yüzeyinde iz kalmasına hatta enfeksiyon sorunlarının yaşanmasına yol açabilirsiniz. Kabaran ve su toplayan bölgeyi zamana bırakın ve iyileşmesini bekleyin. Cildiniz normal haline döndüğünde de yumuşak bir lif yardımıyla ölü derilerinizden kurtulabilirsiniz.

  • Yanma Hissini Salatalık ile Yatıştırmak

Salatalığın yanık bölgeyi biraz olsun rahatlatma etkisi olduğuna inanıyorum.
Özellikle salatalığı dilimleyip buzdolabında soğutulmuş dilimlerin üzerine aloe vera jelini sürüp cildinize yerleştirmenizin iyileştirici etkisi daha fazladır.

  • Bol ve Pamuklu Kıyafetler Giymek

Güneş yanığı sorunu yaşarken; cildinize yapışacak dar kıyafetler yerine cildinizle fazla temas etmeyecek, bol ve pamuklu kıyafetler tercihiniz olmalı. Bu sayede cildiniz de rahat nefes alacaktır.

  • Zeytinyağı Tedavisi

Ağrılı güneş yanıklarında, kızarmış deri, zeytinyağı ile ovularak rahatlatılır. Hatta çoğu zaman güneşte aşırı kalma sonucu oluşan yıpranmış ciltte zeytinyağı ile onarılabilinir. Zeytinyağı, güneşten korunmayı sağlamaz. Sonrasında oluşacak acı ve ağrıları hafifletmede yardımcı olur. Güneşten yanan cildin ihtiyacı olan nemi sağlayan zeytinyağı güneş yanıklarını hızlı bir şekilde geçirmektedir. Güneş yanıklarının olduğu bölgeye sürülen zeytinyağının 20-30 dakika bekletilmesi yeterlidir.

  • Lavanta Yağı Tedavisi

Lavanta yağının iltihap önleyici etkiye sahip olduğu söyleniyor.
Bu sayede cildi rahatlatmasıyla da biliniyor. Lavanta yağı, iltihabı azalttığı için cildin aydınlanmasına yardımcı olurken  kahverengi lekeler ve kızarıklıklara da iyi gelmekte.

  •  Sarı Kantaron Yağı Tedavisi

Güneş yanığına hangi yağ iyi gelir dendiğinde akla gelen ilk yağ genellikle sarı kantaron yağı uygulamasıdır. Sarı kantaron yağını yüksek hassasiyet oluşmuş bölgeye uygulayabilirsiniz.

Güneş Yanığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Güneş kremi yalnızca tatildeyken değil güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmayı sağlayan bir ürün olduğu için özellikle yaz mevsimi boyunca daima uygulanmalıdır.
Yüz ve vücut için ayrı olacak şekilde ve cilt yapınızın hassasiyetine duyarlı olarak seçim yapmanız gerekmektedir. Geniş kenarlı bir şapka kullanarak hem yüzünüzü hem de baş bölgenizi güneşten koruyabilirsiniz. Kontrollü dahi olsa uzun süre güneşin altında durmak sağlıklı olmayacaktır. Güneş gözlüğü kullanırken; UVA ve UVB korumalı güneş gözlüğü kullanmak UV ışın emme derecesini belirleyici olduğu için bu hususa dikkat etmeniz gerekmektedir.
Güneş ışığının güçlü olduğu saatlerde (10:00- 16:00) gün ışığına direkt olarak maruziyetten kaçınmalısınız.
Bunun yerine gölgeleri tercih etmelisiniz.

Güneş Yanığının İyileşme Süreci

Güneş yanığı nasıl geçer sorusunu sizler için 10 maddede yanıtladım. Siz de önerilerimi zihninize not ettiniz. Ancak bu rahatsızlığın ne kadar süreceğini merak ediyorsunuz. Haklısınız çok rahatsız edici bir durum…  Sizin önerilerime uymanız ve dikkat emeniz durumunda; hafif güneş yanıkları, ortalama 3-5 gün içerisinde iyileşmektedir. Orta şiddette güneş yanıklarının iyileşme süresi 7-10 gün sürerken ileri derece güneş yanıklarının medikal tedavi gerektirdiği durumlarda iyileşme süresi 10-14 gün arasında değişmektedir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir