Güneş Lekeleri Neden Oluşur?

Şapka takmıyor ve güneş kremi kullanmıyorsanız güneşe uzun süre maruz kalmanız durumunda güneş lekelerinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor olabilirsiniz. Çoğunlukla yaz mevsiminde çıkan bu lekeler;
burun, yanaklar, dudak üstü, kulaklar, alın ve boyun kısımlarında kendini gösterebilmekte.
Siz de yüzünüzde olağan dışı bir lekelenme yaşıyorsanız güneş lekeleri ile karşı karşıyasınız demektir.
Neyse ki bu lekeleri geçirmenin pratik yolları elbette ki var. Cildin güneş gören bölgelerinde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt sorunu olan güneş lekeleri aynı zamanda tıpta melasma olarak da adlandırılıyor. Deriye renk veren madde olan melaninin aşırı miktarda üretilmesi sonucu meydana gelen güneş lekelerinin başlıca sebebi daha önce de bahsettiğimiz gibi kontrolsüz olarak güneşe uzun süre ve düzenli olarak maruz kalmak olsa da bu kahverengi görünümlü lekelere yol açan başka sebepler de bulunmakta.
Sık tekrarlayan ve geçmeyen lekelerle karşılaşıyorsanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmalısınız.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneş lekelerini hiçbir kimyasal ürün kullanmadan, hemen her evde bulunan doğal malzemelerle bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Hemen tek tek sayalım…

Limon Suyu

Güneş lekelerine karşı en etkili malzemelerden birinin limon suyu olmasının nedeni; içerdiği asit sayesinde ölü derilerden kurtulmanızı sağlayıp, ciltteki koyu bölgelerin renginin açılmasına da olanak sağlar.
Limon suyunu güneş lekelerinin bulunduğu bölgelere sürüp 20 dakika boyunca bekletip ardından bu bölgeyi yıkayın. Fakat dikkat etmeniz gereken bir husus var: Cildinize uyguladığınız limon suyunu güneşle hiçbir şekilde temas ettirmeyin. Hatta bu yöntemi gece uygulamanız çok daha doğru olacaktır. Limon suyunun asitli bir yapısı olduğu için hassas cilde sahip olanlar kaşıntı ya da kızarıklıklarla karşılaşabileceği için hassas cilde sahip olanlara önerdiğimiz bir yöntem değildir.

Elma Sirkesi

Doğal asitler içeren elma sirkesi de hem güneş sebebiyle hem de yaşlılık sebebiyle oluşan lekelerin önüne geçmenize yardımcı olabilir. Yarım çay kaşığı elma sirkesi ile yarım çay kaşığı limon suyunu karıştırıp bir pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi de tıpkı limon suyunda olduğu gibi güneşe çıkmadığınız akşam saatlerinde uygulamalı, cildiniz hassassa kızarma riskine karşı bu yöntemden uzak durmalısınız.

Süt

İçerdiği laktik asitle cilt rengini açma özelliği olan süte de bir şans vermenizi öneririm.
Hücrelerin yenilenmesinde de etkili olan sütü, lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Aloe Vera

Her şeye çare aloe vera bitkisinden sıkıp çıkardığınız jeli güneşin deride zarar verdiği bölgelere sürebilirsiniz.
Ancak bu yöntemin diğerlerine göre daha yavaş bir süreçte iyileşme gösterdiğini bilmek de fayda var.

Yeşil Çay

Antioksidan özelliğine sahip yeşil çayı güneş lekelerine karşı kullanabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken sıcak suyun içine bıraktığınız yeşil çay poşetinin suyunu daha sonra bir pamuğa sıkmak ve bu pamukla lekeleri silmek olacaktır. Bu yöntemi günde 2 kez tekrar edebilirsiniz.

Güneş Lekelerine Karşı Maske Tarifi

Doğal malzemelerden bahsettiğimize göre sıra maske tarifine geldi.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı limon suyu

Nasıl uygulanır?

Cildi beyazlatma özelliği bulunan karbonatı yoğurdun içine karıştırın ve ardından limon suyu da ekleyin. Bu maskeyi (göz çevresi hariç) yüzünüze iyice yayın ve 15 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra yüzünüze masaj yaparak bol suyla durulayın. Bu maskeyi haftada bir kez uygulamanızda fayda var.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir