Teknolojik Aletlerin Uğradığı Değişim

 

Ütü

17. yüzyıl başlarında giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılmıştır.
1882’de Amerikalı Henry Seely elektrikli ütüyü icat etmiştir. Türkiye’de kömürlü ütülerin kullanımının ardından elektrikli ütüler ilk defa 1905 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
İlk buharlı ütüler ise 1971 yılında Türkiye’ye gelmiştir.

Cep Telefonu

Cep telefonunun mucidi Amerikalı John Francis Mitchell ve Martin Cooper’dır.
Motorola şirketinde mühendis olarak çalışırken 1973’te ilk cep telefonunu geliştiren Martin Cooper, “İlk cep telefonları bir kilodan ağırdı, bataryası 20 dakikadan fazla dayanmıyordu, ancak bu telefonların uzun süre elde tutulmaması açısından iyiydi” demiştir.

Televizyon

Televizyon 1923 yılında, Birleşik Krallık’ın Hastings kasabasında John Logie Baird tarafından icat edilmiştir.
İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Başlangıçta noktalar halinde ve titrek olan görüntülerin kalitesi Baird tarafından geliştirilmiştir. Baird’in televizyon sisteminde mekanik olarak döndürülen diskler kullanmasına karşın aynı dönemde Marconi- Emi sistemi gibi elektronik olarak işleyen rakip sistemler de üretilmiştir. 1930’ların başında televizyon elektronik eşya olarak satılmaya ve geniş kitlelere hitap etmeye başlanmıştır.  Türkiye’de ilk tv yayını 1952’de yapılmıştır. Şimdilerde televizyon, çoğu evin olmazsa olmazı gibi görülse de kimi aileler de evlerinde artık televizyona yer vermemeyi tercih ediyor.

Bilgisayar

İlk bilgisayar Charles Babbage tarafından üretilmiştir. Günümüzdeki bilgisayarların ilk üretimine baktığımızda ise ilk dijital bilgisayarlar 1945 senesinde üretilmiştir.
İlk bilgisayar ENIAC olarak tasarlanmış dijital bir bilgisayardır. ENIAC adı verilen bu bilgisayar devasa büyüklüğe sahip insan boyunu geçen bir bilgisayardı. Top atışlarının hesaplanmasında ENIAC adlı bilgisayar kullanılıyordu. Yaklaşık olarak üretilen ENIAC adlı bilgisayarın 30 ton olarak üretildiği bilinmektedir. Bilgisayarlar olmasa günümüz şartlarında işler nasıl ilerlerdi ki?

Bulaşık Makinesi

1880 yılında Joel Houghton tarafından bulaşık makinesinin patenti alınmıştır.
İçinde bulunan döner su fıskiyesi ile deterjanlıktan aldığı deterjanı bulaşıkların üstüne püskürtmektedir. Bulaşıkların temizlenmesini sağlayan ana bileşen, deterjanlarındaki kir ve leke çözücü enzimlerdir. Bu enzimlerin çalışması için gerekli olan ısıyı, musluktan aldığı suyu ısıtan makine sağlar. Bu makineyi 1880’li yıllarda Amerikalı Josephine Cochrane icat etmiştir. Tüketen bir toplum olmamızdan kaynaklı; sürekli kullanıyoruz ve geriye temizlenmesi gereken tabaklar, bardaklar kalıyor. Eee böyle bir buluşu bir kadının yapması şaşırtmıyor.

Çamaşır Makinesi

1908’de Alva John Fisher tarafından icat edilmiştir. Makinenin içine yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. Son teknoloji ile tasarlanan günümüz çamaşır makinelerinde, kurutma özelliği sayesinde zamandan tasarruf edip işimizi kolaylaştırmış oluyor.

Kamera

Antika fotoğraf makinesi tahta bir kutu ve ortasında bir delikten oluşan, bugün için oldukça ilkel denebilecek tasarıma sahip olsa da üretildiği dönem için oldukça büyük bir devrim niteliğindeydi. 1888 yılında George Eastman tarafından ilk elde taşınabilen filmli fotoğraf makinası icat edildi. Bugünleri düşündüğümde, fotoğraf çekmeden nasıl yaşarmışız acaba diye düşünüyorum?

Motosiklet

İlk örnekleri bisikletlere motor takma girişimleriyle ortaya çıkmıştır. 1869 yılında ABD Massachusetts’li Sylvester Roper buhar gücüyle çalışan motosiklet benzeri bir taşıtı geliştirmeye çalışmıştır. 1893 yılında Felix Millet beş silindirli bir motoru bir bisikletin ön tekerleğine takarak bugünkü motosiklete oldukça benzeyen bir taşıt gerçekleştirmiştir. Günümüzde ise motosiklet tutkunlarının epey fazla olduğu bir dönemdeyiz.

Elektrikli Süpürge

Elektrikli süpürge, ortamdaki katı ve sıvı maddeleri emip temizlemeye yarayan bir ev aletidir. Toz çeken ilk süpürge 1906 yılında Robert Bimm tarafından Birum adıyla Fransa’da yapılmıştır. Çok geçmeden yerini elektrik motoru ve fandan oluşan bugünkü elektrikli süpürgelere bıraktı. Şimdilerde robot süpürgeler bizim yerimize evi süpürür hale geldi.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir