Gökmen Yaklaşımı Nedir?

Ağrının olduğu bölgedeki dokuda sorun yaşanması sonucunda ağrı hissi meydana gelmektedir. Fakat ağrı kesiciler tedavi edici değillerdir. Sadece ağrı hissinizin azalmasına yardımcı olur. Ağrı yaşadığınız durumda ağrı kesici ilaç almanıza rağmen ağrınız azalmıyorsa, devamlı olarak aynı ilacı tekrarlamakta ısrarcı olunmamalıdır. Haftada birkaç defa ilaç almanız durumu sonrası, zamanla ağrıyı, her gün hissetmeye başlamanız muhtemeldir. Hatta hastalar bu ilaçları günde birkaç defa aldıklarında bağımlılık durumu gelişir. Ağrı kesicilerin aşırı kullanımında hasta ilacı almadığında baş ağrısı şiddetli bir ağrıya dönüşür. Ağrı kesici ilaçlar zamanla; mide, karaciğer gibi organlarda tahribata yol açabildiği gibi mide bulantısı ve sersemlik de yapmaya başlayabilir. Doktorlar, ilaç kullanımını azaltmalarını ya da bırakmalarını söyleseler de kronik baş ağrısı çekenler bunu başaramazlar. Hele ki migren atakları yaşayanlar bilir normal bir baş ağrısı ile kıyaslanamaz bir ağrıyı yaşamak durumunda kalırlar. Tam da bu noktada klasik tıp yaklaşımdan uzaklaşan bir algoritma olarak 2004 yılında ortaya çıkmıştır. Gökmen yaklaşımı; hastaya yönelik bütüncül, bilimsel ve yan etkisiz bir tedavidir.


Sistemdeki her şikayetin neden-sonuç ilişkisinin birbirleriyle alakasını ortaya koyar.
Dr. Gökmen; hastalığın nedenleri üzerine odaklanıp çalışmalarına başlamıştır. Pek çok hastadan alınan neden-sonuç ilişkisine dayanan deneyimleri, uzmanlık eğitimi, klasik tıp eğitimi, nöral terapi eğitimi ve integratip tıp alanındaki bilgileri birleştirerek “Gökmen yaklaşımı” oluşmuştur.


Bu sayede özgür akılla düşünülmüş yani Aude Sapere yaparak hastalıkların tedavisinin bulunabileceğini göstermiştir. Dr. Gökmen sürecin ilerleyişinde; tıbbın temeli olan hastayı etkili dinlemeyi etkin hale getirmiştir. Hastanın hikayesi için çizelge oluşturmuştur ve her aşamada ağrıdaki değişimleri değerlendirmiştir. Ve elde ettiği sonuçlar arasında çene-diş kompleksi ile karşılaşmıştır.
Bu yüzden diş hekimleri ile ortak çalışarak çözülebileceğini saptamıştır.

Gökmen Yaklaşımı İle Çözüm Üretilen Hastalıklar

  • Migren
  • Küme Baş Ağrısı
  • Trigeminal Nevralji
  • Gerilim Tip Baş Ağrısı
  • Fibromiyalji
  • Vertigo & Tinnitus
  • Huzursuz Bacak Sendromu

Gökmen Yaklaşımını Kimler Uygulayabilir?

  • Gökmen Yaklaşımı için bir ekip gereklidir.
  • Tedaviyi yöneten doktor (ağrı uzmanı, aile hekimi) bozucu alan yaklaşımı ve diş-çene kompleksine dair bilgiye sahip olmalıdır.
  • Ekibin diğer hekimleri diş hekimliği alanındaki uzmanlardan (Endodontist, Restoratif tedavi uzmanı, Periodontolog, Gnatoloji ve protez uzmanı, Çene cerrahisi uzmanı) oluşmalıdır.
  • Gökmen Yaklaşımı’nı uygulamak için bahsi geçen hekimler (nörolog, ağrı uzmanı, aile hekimi hatta diş hekimleri) temel düzeyde eğitimli olmalılar.
  • Eğitimden sonra migren ve baş ağrısı tedavisinde bu yaklaşım uygulanabilir. 
    Zaman içerisinde deneyimlerinin artışıyla tedavideki başarı da artar.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir